вторник, 12 июля 2011 г.

Нова безглузде твердження - російський Новгород древніший за Київ!?

    Сьогодні натрапив на твердження одного портального "історика" (назвемо його Мастурбатор65) про те, що російський Новгород ( Великий) древніший за Київ .

Спробую писати стисло , тезісами.

Як у нас в Руси будувалося місто?
  1. Місто - укріплене історичне та адміністративне ядро населеного пункта. У місті за кам'яною стіною жив князь , еліта та найстаріші роди , пращури яких заснували то місто ( як патріції у Римі) . Якщо князь будував нове ядро-фортецю , то попередне називалося Мале , або Старе Місто . Так у всіх словьян : русів(українців) , поляків , чехів та інших. У місті жили міщани . Укріплений мур міста та головні ворота захищала охорона на чолі з Муромцем - начальником гарнізону по-сучасному.
  2. Город - новобудови навколо головного мура Міста , де селилися торговці , різні майстри ,ковалі та нові люди . Город самі городяни огорожували дерев'яною , а потім кам*яною стіною. Город - те, що за огорожею.
  3. Зовні городської стіни були хліборобські села з селянами. Ще могли бути малі укріплені  селища з дерев'яними мурами - Городищами.

    Якщо князь наказував збудувати нове поселення на пустому місці, таке поселення тимчасово називалося Новгородом. Тобто не містом , а новим городом . Не містом! Город - це тимчасова фортеця з дерев'яним муром.

    Якщо нове поселення будувалося на місці якогось древнього поселення і там мав бути князь, воно отримувало ім'я та статус міста , як Новгород-Сіверський, збудований у 1044 році на місці древнього поселення Сіверців ( не сєвєрцєв , як москалі пишуть!) .

    Що ж таке Новгород , який россіяни називають зараз Великим ?

    Вперше знаходимо у слов*янских літописах Новгород на Волхові у 859 році . Він просто - Новгород !

    Тобто город без імені . Не місто ! Збудували його за наказом із Старого Міста , Старого історичного центру. А центр ми знаємо тільки один - наш Київ ! Була то торгівельна база на шляху з варягів у греки.

    Далі.Чи називали його Великим за часів Руси? Ні!  Його скоріше стали називати Верхнім Новгородом, коли у 1221 році збудували Нижній Новгород. Тобто два города, та обидва без імені, заснованих на пустому місці. Верхнє селище та Нижнє селище. "Господін Вєлікій Новгород" - це казочки 19-го сторічча від Кара Мурзи та всіляких Мусіних-Пушкіних.

    При Катерині ІІ почали з'являтися всілякі тільки що випадково знайдені "історичні літописи" . В тих "літописах" з'являється вже Великий Новгород та стверджується норманське його походження .Коли почалася Перша світова війна та був вибух слов'янофільства у Россії , Дума хотіла офіціально прийняти назву Великий Новгород вперше за історію існування міста. Не встигли. Знову такий самий зконопроект про надання Новгороду назви Великий Новгород подали в російську Думу у 1999 році.

    Якби в Московії знали руську мову , то знали б , що великий - то російською просто -"большой" .

    Є ще Новгород-Волинський. Але то просто переіменоване у 19 сторіччи за наказом цариці московської місто Зв'ягель, засноване у 1257 році .

автор Пенсіонер

1 комментарий:

Анонимный комментирует...

Ну так і князь це просто королик сьогочасний ,а от вже великий князь це голова всієї держави,імперії на той час київської. поясніть твердження про великий Новгород обширніше тимпаче , що новгородська республіка також була тупа примазана до Московії і нас. знищено наполовину.